Nationaal Filmfestival voor Scholieren - Nationaal Filmfestival voor Scholieren

Inschrijven

Verstuur inschrijving

Casper Buijtendijk – Van idee naar Film

Een praktische les zoals je die in de klas kunt geven.

Daarnaast krijg je meer theoretische achtergrond, zodat je als docent echt beslagen ten ijs kunt komen.

Casper Buijtendijk had al voor zijn eindexamenjaar 3x het NFFS gewonnen, zodat hij met een leader in zijn laatste jaar VWO ook het NFFS kon volmaken. Hij werd op de Filmacademie toegelaten als één van de jongste studenten ooit. Hij studeert in 2018 af aan de Filmacademie in Amsterdam.

Ronald Frey – Effectief aan de slag met After Effects
After Effects gaat verder waar gewone videomontage ophoudt. Het stelt je in staat je videobeeld te verrijken met allerlei effecten of zelfs uit het niets een nieuw beeld te creëren. Leer in deze korte workshop de beginselen van het programma, zoals het werken met lagen en maskers, kleurcorrectie en animatie. Kennis van het programma is niet noodzakelijk, houd wel rekening met een intensief lesniveau ivm de diverse onderdelen die worden behandeld.

Je werkt in tweetallen aan apparatuur van Open Studio waarop After Effects van Adobe staat, allemaal dezelfde versie van het programma.

Ronald Frey werkt ruim 10 jaar professioneel als Motion Graphic Designer, onder meer bij RTL Nederland. Daarnaast geeft hij workshops, cursussen e.d., met name in het Voortgezet Onderwijs.

 

Nick Golterman – Acteren voor de Camera

Hoe word je een goede filmacteur? In deze workshop leren we film acteren gebaseerd op doelen en strategiën: “Wat wíl een karakter echt?” We zullen meerdere scène’s behandelen volgens deze methode en ons vooral richten op: Het verschil tussen film-acteren en theater acteren, bekende en minder bekende regisseer-valkuilen, analyse van scène’s en tot slot bespreken we hoe je jongeren zo ver krijgt om vol overgave te acteren.

Nick Golterman is drievoudig winnaar van het NFFS. Hij heeft zich steeds meer geprofileerd als acteur, in 2017 op TV: B.A.B.S. – Ruben; en in film: Voor Elkaar Gemaakt – director; Ron Goossens, Low Budget Stuntman – portier; Bella Donna’s – Billy; Weg van Jou – Lowie; Spaak – Sandro; Storm: Letters van Vuur – Bailiff, guard 2.

 

Vera Hageman –  Film binnen CKV nieuwe stijl, een voorbeeld uit de praktijk (Doelgroep: docenten CKV havo/vwo)

In deze workshop leer je hoe je film een plek kunt geven in het nieuwe CKV-programma. We starten met aandacht voor het maken van een PTA, periodeplanners en beoordelingsmatrixen.
Daarna gaan jullie ervaren hoe het is om domein B (verbreden) binnen de discipline film te doorlopen. Dit doen we aan de hand van filmanalyse conform de KUA begrippen en leren door te doen.
De praktische uitwerking is het vervaardigen van een 1 minuut film geïnspireerd op de film ‘Moonrise Kingdom’ van Wes Anderson. Het is handig als je deze film vooraf hebt gezien.

Ook gaan we kijken naar voorbeelden van uitwerkingen van leerlingen die het hele proces hebben doorlopen.
Vera Hageman is cultuurcoördinator, docent CKV en docent Kunst algemeen op SVOL (Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad).
Vera is verder actief lid en mede-oprichter van de Community Filmdocenten.

 

Remon Klik – didactiek van de korte film

Hoe bouw je spanning op in een film? Welke shots zorgen ervoor dat de kijkers emotioneel betrokken worden bij de acties in een scène? Hoe vertel je het verhaal in beelden zonder dat je te veel tekst nodig hebt? En vooral hoe zorg je ervoor dat leerlingen in een korte tijd binnen een groep een mooie productie neer gaan zetten?

Aan de hand van allerlei tips en trucs, leer je in deze workshop hoe je leerlingen bij elke stap van het filmproces kunt begeleiden bij het maken van een korte film. Doordat je ook zelf, met een groep docenten, een spannende “One Minute Film” gaat bedenken en opnemen, ervaar je goed wat er komt kijken bij elke stap.

Remon Klik is filmmaker en filmdocent. Hij heeft gestudeerd aan de SAE in Amsterdam, media-onderwijs voor audiovisuele producties.

 

Gabriel McIntyre – New Media Workshop, The Online Media Revolution

This workshop looks at tools for youtube, vlogs, live streams, online editing tools, and interactive video tools available today. The first digitization of media happened with digital video. Then came online publishing. Today live streaming, game engines, VR Video are all changing the way media is produced, distributed and consumed. Join this workshop to explore a variety of the tools available to get your students seeing the future.

Gabriel McIntyre ‘Gabe Mac’ has been teaching Interactive Performance, New Media and Game Design for over a decade at the College of Arts in Utrecht, The Netherlands. In the game industry, he has worked on games for clients such as Guerrilla Games, Davilex, T-Mobile and Microsoft. Projects ranging from interactive board games, mobile games, platform games, flash mobs and more.

 

Manny Nickpour – editing Adobe Premiere Pro

In deze workshop leer je alles over het monteren. Je zit zelf achter de computer en je vraagt wat je wilt leren. Als je nog nooit hebt gemonteerd, krijg je de eerste basisbeginselen. Als je bij het monteren op problemen bent gestuit, krijg je tips en aandachtspunten om verder te komen.

Manny Nickpour werkt al tientallen jaren als docent bij Open Studio en beheerst de computerprogramma’s waarmee je een film helemaal naar je hand zet

 

Franka Stas – camera

Oefeningen voor zowel beginnende als gevorderde filmers.

Iedereen kan op het rec. knopje drukken, maar wáár ga je staan met je camera en hoe beweeg je er mee om ‘krachtige’ beelden te maken die nodig zijn om de aandacht van de kijker te trekken én vast te houden.

In plaats van registreren wat zich vóór de lens afspeelt, stap je letterlijk en figuurlijk in de actie en vertel je JOUW verhaal!

Dát ga je middels een aantal opdrachten terplekke uitproberen. Het resultaat zal je versteld doen staan! Het ‘geheim’ is simpel en heel goed overdraagbaar aan je leerlingen! De oefeningen (in een lessenreeks) zijn na afloop van de workshop beschikbaar.

Franka Stas is al 25 jaar amateur cineast, Lid van Commissie educatie van NOVA = Nat. Organisatie voor Videofilmers, Lid van Bestuur UNICA (Union Internationale du Cinema Amateur),  41 jaar docent op een middelbare school in Hilversum waarvan de laatste 10 jaar als docent Film, een examenvak.

 

Lazlo & Dylan Tonk – scholierenfilms beoordelen

Hoe kun je de films die je leerlingen maken, op een goede manier beoordelen?

Onder leiding van filmmakers Lazlo & Dylan Tonk gaan de deelnemers scholierenfilms beoordelen.

Je leert op welke onderdelen je een film kunt analyseren en hoe je constructief commentaar levert.

Tweelingbroers Lazlo en Dylan zijn bekend van o.a hun korte speelfilm “Uitgesproken”, die wereldwijd op meer dan 60 filmfestivals te zien was. 

Zij wonnen op het Veneto Kids & Teens International Film Festival in Italië de Audience Award voor beste korte film.

 

Lucas Westerbeek – Filmen met de iPad – Maak je eigen minidocumentaire
“Met de iPad hebben leerlingen een complete filmstudio in handen!”

Op  school wisselen leerlingen vaak van klas en hebben ze veel verschillende vakken, maar hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? En jij als docent, wat weet jij van de toekomstdromen (of talenten) van jouw leerlingen?

Tijdens de workshop ‘Filmen met de iPad’ ervaar je als (film) docent zelf hoe leuk het is om elkaar het hemd van het lijf te vragen over toekomstdromen en talenten. Deze workshop geeft De frisse blik regelmatig aan scholieren.

Neem een (persoonlijk) voorwerp mee dat iets met je talent, toekomstdroom of de liefde voor je vak te maken heeft, en aan de hand van dit voorwerp, maken we een minidocumentaire over elkaar, gewapend met iPad en reportagemicrofoon.

Lucas Westerbeek is mede oprichter van De Frisse Blik en heeft als zodanig honderden projecten gedraaid op scholen voor VMBO en Havo/VWO.

 

Coen Witteveen – geluid en muziek bij animatie, een compositie maken

In deze workshop ga je improviseren met alles wat geluid en muziek maakt om zo tot een eigen compositie te komen die je onder een korte animatie zet. Deze compositie nemen we op in de mobile studio en vormt de soundtrack voor de animatie. We kunnen ook nog een live uitvoering geven als soudtrack.

We gebruiken hiervoor verschillende direct toepasbare werkvormen voor in de klas, zoals elementen uit Creative Music Making.

Coen Witteveen is Artistiek leider UCK Muziek Impuls, Saxofonist en producer Typhoon, adviseur FPK, coördinator cultuuronderwijs UCK (Utrechts Centrum voor Kunsten), muziektheater maker, muziekdocent en inspirator.