Nationaal Filmfestival voor Scholieren - Nationaal Filmfestival voor Scholieren

Inschrijven

Verstuur inschrijving

 

Spelregels

  1. Inschrijvingen worden in volgorde van binnenkomst verwerkt.
  2. Als keuze 1 vol is, word je ingedeeld bij keuze 2.
  3. 2 weken van tevoren krijg je de definitieve indeling en de rekening.
  4. Als je daarna nog afzegt, dient de rekening wel te worden voldaan.

 

Informatie over workshops en workshopgevers

Ochtend Miranda Bolhuis – acteren voor de camera;
Nick Landman – filmlessen zonder camera;
Franka Stas – cameraregie;
Dylan&Lazlo Tonk – van idee naar film – scenarioschrijven
Middag Beno Hofman – tv-items maken;
Remon Klik – didactiek van de korte film;
Jolien de Lange – nepnieuws;
Dick Rusticus – muziek en film

Informatie over de workshops

 

Miranda Bolhuis – acteren voor de camera

De workshop camera-acteren is toegankelijk voor iedereen, acteerervaring is niet belangrijk. We staan stil bij de verschillen tussen het spelen voor de camera en het spelen op een podium, vanzelfsprekend bij de basis(technieken) van het acteren op zich, maar vooral het spelplezier; wat is er nou leuker dan heel even doen alsof je iemand anders bent…?

Miranda Bolhuis studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de RUG. Ze speelde onder meer bij de Vooropleiding Theater (nu De Noorderlingen), Theater te Water, Dastater en in de regionale dramaserie Boven Wotter. Ze was productieleider bij onder meer het Bevrijdingsfestival Groningen en theatergroep Waark, schreef jarenlang de familievoorstellingen voor Schouwburg De Lawei in Drachten. Ze is wekelijks wel ergens te zien en te horen met The Full Minties of als ‘muzikaal dagvoorzitter’, geeft lessen en workshops acteren, zang en presenteren en is op dit moment projectleider ‘The American Dream’ voor het Cultureel Hart Assen.

 

Nick Landmanfilmlessen zonder camera

In de workshop laat hij actief zien dat je niet direct een camera nodig hebt om leerlingen duidelijk te maken wat film is en hoe je een goede film met je leerlingen maakt.

Voorbeelden en lesmateriaal direct aanwezig via pinterest.

Twee leerlingen zullen aanwezig zijn om over hun ervaring te vertellen.

Nick Landman is 20 jaar filmdocent op verschillende scholen, bedenker van de visuele schoolkrant, maakt Jazzclips, minidocumentaires en lesmateriaal voor leerlingen in de vorm van korte filmpjes.

 

Franka Stas – cameraregie

Het vertalen van tekst/verhaal naar beeld. De manier waarop je de camera inzet, bepaalt hoe de kijker je verhaal beleeft, of hij wel of niet wegzapt.

Doel van de workshop is te ervaren om met dezelfde inspanning je kijker emotioneel bij je film te betrekken. In plaats van registreren wat zich vóór de camera afspeelt, maak je van de camera een personage en stap je letterlijk en figuurlijk de actie in!

Dat  ga je middels een aantal opdrachten zelf uitproberen. Het resultaat zal je versteld doen staan!

Het ‘geheim’ is simpel en heel goed overdraagbaar aan je leerlingen.

Franka Stas is  al 20 jaar amateurcineast, Lid van Commissie educatie van NOVA  (Nat. Organisatie voor Videofilmers), Lid van Bestuur UNICA (Union Internationale du Cinema Amateur),  41 jaar docent op middelbare school in Hilversum waarvan de laatste 10 jaar als docent Film, een examenvak.

 

Dylan & Lazlo Tonk – van idee naar film – scenarioschrijven

Hoe kun je scholieren aanmoedigen een pakkend verhaal te bedenken dat op een originele manier verfilmd wordt? Aan de hand van een paar korte opdrachten leggen filmmakers Lazlo & Dylan Tonk uit op welke manier je leerlingen op weg helpt in de ontwikkeling van hun film, zodat je dit vervolgens in je eigen klas kunt uitvoeren.

Tweelingbroers Lazlo en Dyland zijn bekend van o.a hun korte film “Uitgesproken”, die wereldwijd op meer dan 60 filmfestivals te zien was. Zij wonnen op Veneto Kids & Teens International Film Festival in Italië  de Audience Award .

 

Beno Hofman – tv-items maken

Hij kan je uit eigen ervaring duidelijk maken hoe je een tv-item opbouwt. In welke volgorde geef je de informatie? Hoe maak je de kijker nieuwsgierig naar de afloop? Kun je door de montage de inhoud positiever of negatiever voorstellen?

De stadshistoricus van Groningen maakt zelf regelmatig items voor TV Noord en OOG TV. Hij treedt ook op als het ‘geheugen van Groningen’ en presenteert historische verhalen in tv-programma’s.

 

Remon Klik –  didactiek voor het produceren van korte films

Hoe bouw je spanning op in een film? Welke shots zorgen ervoor dat de kijkers emotioneel betrokken worden bij de acties in een scène? Hoe vertel je het verhaal in beelden zonder dat je te veel tekst nodig hebt? En vooral hoe zorg je ervoor dat leerlingen in een korte tijd binnen een groep een mooie productie neer gaan zetten?

Aan de hand van allerlei tips en trucs, leer je in deze workshop hoe je leerlingen bij elke stap van het filmproces kunt begeleiden bij het maken van een korte film. Doordat je ook zelf, met een groep docenten, een spannende “One Minute Film” gaat bedenken en opnemen, ervaar je goed wat er komt kijken bij elke stap.

Remon Klik is filmmaker en filmdocent. Hij heeft gestudeerd aan de SAE in Amsterdam, media-onderwijs voor audiovisuele producties.

 

Jolien de Lange – nepnieuws

Wat is nog werkelijkheid? Jongeren maar ook wij volwassenen hebben het hier moeilijk mee in deze roerige tijden.

Wat kunnen we doen en hoe herkennen we nepnieuws?

Jolien de Lange studeerde Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast volgde ze enkele filmcursussen voor de meer praktische kant. Ze heeft meegewerkt aan verschillende filmfestivals, onder andere als workshopleider bij het Cinekidfestival. Momenteel werkt ze op een BSO en geeft ze film- en stopmotionworkshops op BSO’s en op kinderfeestjes.

 

Dick Rusticus – muziek en film

Muziek en geluiden kunnen erg bepalend zijn voor de sfeer van een film. Hoe kun je met geluiden en of muziek het effect van wat jij de kijkers wil overbrengen vergroten of te niet doen.

In deze workshop maakt hij duidelijk wat de mogelijkheden en kansen zijn.

Dick Rusticus maakt al jaren zelf muziek bij filmbeelden en theater. In Groningen is hij een bekende jazzmuzikant. Hij zal in de workshop uitgaan van zijn eigen ervaringen.