Nationaal Filmfestival voor Scholieren - Nationaal Filmfestival voor Scholieren
Terug
President William Howard Taft FTW

Jurylid: Nick Golterman

‘Ik laat jongeren in een uur zien wat er allemaal mogelijk is’

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de filmwereld, weet acteur Nick Golterman (32), wiens carrière startte in 2010. In dat jaar won hij het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS) glansrijk met zijn film ‘Day 42’, waarin hij zelf ook de hoofdrol speelde. “Ik wil jongeren graag meegeven dat je het ook vaak níet wordt bij een auditie, dat je periodes geen werk hebt en dus echt moet sparen om die te overbruggen.”

Dat weerhoudt Golterman er echter niet van om door te gaan met acteren: het is zijn lust en zijn leven. Dat hij geen toneelschool deed, maar de filmacademie, zit hem bij tijd en wijle in de weg. Want: “Je wordt als acteur pas echt serieus genomen als je de eerstgenoemde hebt afgerond”.

Ondanks het feit dat hij ‘alleen maar’ filmacademie heeft gedaan, heeft de acteur wel degelijk succes. Zo speelde hoofd- en bijrollen in vele producties. Een kleine greep: in 2013 was hij te zien in ‘Van God los’, in ‘Aanmodderfakker’ in 2014, is hij bekend van ‘Wat is dan liefde’ (2019) en ‘Costa!’ (2022). Hij speelt vooral in komedies, drama, misdaad en thrillers.

Lijst met namen

Op zijn zesde wist Golterman al dat hij de filmwereld in wilde. “Toen ging ik met mijn ouders naar Toy Story, in de bioscoop. Aan het einde van de film verscheen een lijst met namen, de aftiteling, zo wist ik later. Mijn ouders legden me toen uit dat een film door mensen wordt gemaakt. Op dat moment besefte ik dat ik filmmaker wilde worden. Dat leek me geweldig.”

Op de middelbare school maakte Golterman al films met vrienden en zijn tweelingbroer Leon, die hij inzond naar het NFFS. Hij was vijftien toen hij voor het eerst meedeed; de derde prijs was het resultaat. Een jaar later was zijn ‘The man from Vegas’ ook goed voor een paar prijzen. Na het festival van 2010 – waarbij hij de eerste prijs won – raakte de acteur aan de praat met filmmaker, scenarioschrijver en jurylid van het festival Eddy Terstall. “Hij wilde mij en mijn broer Leon betrekken bij een project over het creëren van bewustzijn bij jongeren over geld. Wij mochten het regisseren, en kregen bij de montage feedback. Heel leuk en leerzaam.”

Het gaat niet vanzelf

Golterman wilde het liefst films maken, dus schreef hij zich in voor de filmacademie. Na twee keer op de reservelijst te zijn beland, besloot hij zich te gaan toeleggen op acteren. “Dat beviel me eigenlijk heel goed.” Daarnaast schrijft Golterman samen met anderen ook scenario’s, maar acteren is zijn ‘hoofdbaan’.

Zijn eerste rol was in Carry Slee’s ‘Razend’ van 2011.  “Er kwamen zevenduizend jongeren op de auditie af. Je mocht een link met eerder acteerwerk bij je aanvraag doen. Dus ik deed de winnende NFFS-film erbij. Zo kreeg ik een bijrol, echt superleuk!” Daarna bleef het voornamelijk bij bijrollen, omdat hij dus niet de toneelschool had gedaan. “Maar daardoor ontmoet ik heel veel mensen. En dat helpt bij weer het verkrijgen van een andere rol. Maar ik moet er nog steeds mijn best voor doen, hoor, het gaat niet vanzelf.”

Aardig zijn

Het standpunt dat je in de filmwereld ‘de goede mensen moet kennen’ om aan rollen te komen, is niet zo aan de acteur besteed. “Ik vind dat je vooral aardig moet zijn en je best moet doen. Zo viel ik een keer op een set op omdat ik veel aan het praten was met de figuranten. Dat vond men zo leuk, en van het een kwam het ander: weer een rol in een andere film.”

Sinds zijn glorieuze winst in 2010 is Golterman nog steeds betrokken bij het NFFS, vooral bij de workshops. Daarbij leert hij mogelijke toekomstige filmmakers en acteurs de kneepjes van het vak. “Ik geef de workshop Acteurs Regisseren. Daarin kunnen jongeren die willen regisseren oefenen met hoe ze acteurs het beste kunnen benaderen.” Ook doen er veel leerlingen mee die liever acteren. “Voor hen is het meer een workshop acteren. Zij leren hoe ze kunnen communiceren met een regisseur en hoe ze kunnen omgaan met hun script.” Golterman vindt het erg leuk om met jonge mensen te werken “en ze in een uur te laten zien wat er allemaal mogelijk is”.

Nieuwe oorlogsserie

Afgelopen tijd was Golterman te zien in ‘Rwina’, een serie op Prime Video, en in ‘Expeditie Cupido’ in de bioscoop. Daarnaast kunnen veel jongeren hem kennen van zijn rol als IJsbrand in ‘De Film van Dylan Haegens’. Ook de laatste tijd heeft Golterman niet stilgezeten. Het publiek kan hem binnenkort zien in een nieuwe oorlogsserie van Ben Sombogaart; de titel mag nog niet worden verklapt. Daarnaast is Golterman ook te horen als stemacteur in ‘Anna Aardbei’.

Meer Nieuws