Nationaal Filmfestival voor Scholieren - Nationaal Filmfestival voor Scholieren
Terug
President William Howard Taft FTW

Lelystedeling Xander Overwater, Porteum Lyceum, en Levi Numan, Maris College Belgisch Park, winnen internationale prijzen voor hun films

Samen met andere winnaars van het NFFS) hebben Xander Overwater en Levi Numan het internationale filmfestival in Pyrgos, Griekenland bijgewoond. Het NFFS organiseert al 18 jaar een festivaldag in Lelystad voor 500 scholieren en hun docenten uit heel Nederland. De winnaars van de eerste prijzen in de categorieën krijgen een uitnodiging om het internationale filmfestival in Pyrgos, Griekenland bij te wonen. 

In zijn laatste schooljaar op Porteum in Lelystad maakte Xander de film LHBTI, representatie in de media, als profielwerkstuk. In september won hij met deze film een 1e prijs op de festivaldag van het NFFS in Lelystad.

Blijkbaar vond de Griekse jury het onderwerp zo belangrijk en zo goed in beeld gebracht, dat ook zij hem een prijs toekenden.

In de vorige schooljaren maakte Levi Numan ook winnende animatiefilms, maar vanwege corona kon hij het internationale filmfestival toen niet bezoeken. Afgelopen september won hij met zijn nieuwe film The Last Walk weer een prijs op de festivaldag van het NFFS in Lelystad.

De Griekse jury vond ook dit jaar zijn film heel goed  en kende hem weer een prijs toe.

De prijsuitreiking in Pyrgos was de afsluiting van een onderdompeling in film van een week. Met een groep jonge, internationale filmmakers werkten ze  intensief samen. Elkaars films bekijken, professionele films bekijken en samen een nieuwe korte film maken, dat is het drukke programma dat de jongeren beleefden. Ze legden nieuwe contacten, deden veel inspiratie op en leerden van elkaar en van professionele begeleiders. Jongeren uit 15 landen deden aan dit programma mee, samen bijna 100 personen.

In de competitie van het Griekse festival werden meer dan 200 films door de jury beoordeeld.

Xander Overwater toont het belang van aandacht in de media voor de LHBTI gemeenschap. Hij mag er trots op zijn dat hij met zijn film in de internationale prijzen is gevallen. 

Ook Levi Numan mag trots zijn, want hij heeft nu voor de tweede keer een internationale prijs verdiend met een animatiefilm. 

Bekijk de winnende films op de pagina van de winnaars van NFFS 2022.

Meer Nieuws