Nationaal Filmfestival voor Scholieren - Nationaal Filmfestival voor Scholieren

Griekenland

GRIEKENLAND, CAMERA ZIZANIO, onderdeel van Olympia Jeugdfilm Festival

Als je in een categorie de 1e prijs wint, krijg je een uitnodiging om een week lang deel te nemen aan activiteiten bij Camera Zizanio in Pyrgos, Griekenland. Met maximaal 2 personen ben je daar te gast op het festival, in de eerste week van december. Als jouw film door 1 persoon is gemaakt, krijg je een uitnodiging voor 1 persoon. Reis en verblijf vormen je prijs. Ook je docent wordt gevraagd om deel te nemen, als begeleider en ook als docent van een filmgroep. Dat wordt geregeld in overleg met de school en de docent.

We reizen met de hele groep, per vliegtuig naar Athene en vanaf Athene per bus (5 uur) zo mogelijk op zondag heen en de volgende zondag terug. Maandag start het verblijf op het festival. Het programma is maandag tot en met vrijdag het zelfde: ochtend – films van leeftijdgenoten bekijken, lunchen, middag – in internationaal samengestelde filmgroepen een nieuwe korte film maken, begin avond – jeugdfilms van professionele filmmakers uit de hele wereld bekijken, avondeten, terug naar het hotel. Op zaterdag is er een excursie naar Olympia, waar de overblijfselen zijn van een plaats om de Goden in de Klassieke Oudheid te eren met sportieve spelen en wedstrijden. Tegenwoordig wordt daar het Olympisch vuur ontstoken. 

We weten niet van tevoren in welk hotel we worden ingedeeld, of welke onderdelen van het dagprogramma worden vervangen of gewijzigd. Wij zijn de gasten en de Griekse organisatoren regelen ons verblijf daar.

Het is een vol en druk programma, je leert veel nieuwe mensen kennen en je werkt in een filmgroep samen met mensen die je voor die tijd nog niet kende (ook de Nederlandse groepsleden niet!) Deze nieuwe films kunnen geen prijzen winnen, ze worden vertoond in een plaatselijke bioscoop.