Nationaal Filmfestival voor Scholieren - Nationaal Filmfestival voor Scholieren

Internationaal

Eerst nieuws!

Ook dit jaar hebben we de winnende films bij het NFFS opgestuurd naar verschillende internationale festivals in en buiten Europa. Corona heeft dit jaar nog wel een nasleep gehad, ook voor de jeugdfestivals. Weinig fysieke uitnodigingen, sommige festivals konden niet doorgaan, rondreizende filmvertoningen gingen niet door.

Toch zijn er verschillende prijzen toegekend, tot en met mei waren er de volgende trotse winnaars:

In Griekenland en Italië
Ontluikend – non-fictie bovenbouw
School: MLA Amsterdam, makers: Lente en Malou

In Georgië
ARAAM – animatie onderbouw
School: Mariscollege Den Haag, makers: Levi Numann

In Spanje
Unfolding – animatie bovenbouw
School: Het 4e Gym Amsterdam,  makers: Zoë Klein, Nicolette Zweep

De films die in het Mythosproject in Griekenland zijn gemaakt, zijn door Camera Zizanio rondgestuurd. Ook die films hebben prijzen in de wacht gesleept In Cuba en Spanje. Maar ook, ingestuurd door de Nederlandse leden van de groepen, bij het Vrijheidsfestival in Wageningen.

NFFS internationaal

De winnende films stuurt het NFFS naar Griekenland. Alle winnaars krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan Camera Zizanio in Pyrgos, onderdeel van het Olympia festival voor jeugdfilms. 

Het NFFS heeft in de loop van de jaren contacten opgebouwd met andere filmfestivals voor films die zijn gemaakt door scholieren / jongeren.

Per land en per festival gelden verschillende regels. Zo worden er in Madrid (MUVIES) 2 of 3 filmpjes vertoond, liefst zonder dialogen. Er worden geen makers uitgenodigd, maar wel de directeur van het NFFS om de filmpjes in te leiden. In Plasencia (Spanje, Extremadura, Plasencia en Corto) vertonen ze ook 2 of 3 filmpjes en ze nodigen de makers uit om het 3 daagse festival bij te wonen. In Zaragoza (Spanje, Ecozine) zijn milieu en klimaat en maatschappelijk belang selectiecriteria, voor dit festival is het NFFS nog nooit uitgenodigd.

Behalve naar Griekenland en Spanje, worden de films ook gestuurd naar: Bosnië (Sarajevo, Omladinski), Bulgarije (Arlekin), Engeland (Wicked Wales), Georgië (Tbilisi, Abasha FF), Ierland (Fresh, Limmerick en First Cut! Youth Film Festival in Cork),Italië (Time Line, Milaan, Quindici, Rome en Corti a Ponte, Venetië), Kroatië (Four River Film Festival), Oostenrijk (Wenen, Media Literacy), Schotland (Edinburgh, Breakout). 

Soms worden de makers van enkele films uitgenodigd, soms worden er achteraf prijzen gestuurd. Van de films uit 2018 zijn bijvoorbeeld prijzen gestuurd door Ierland, Wales en Italië en de makers van een film zijn naar Georgië gegaan.